Taxus kopen? De Latijnse benaming voor de gewone taxus is Taxus baccata. Er bestaan verschillende soorten taxussen, maar de gewone taxus is de soort die het meest gebruikt wordt voor het aanleggen van hagen. De taxus behoort tot de coniferen. Het is een robuuste, wintergroene haagplant die wel tegen een stootje kan. Platte naalden en felrode bessen zijn kenmerkend voor deze conifeer. Alleen vrouwelijke taxussen brengen deze bessen voort. Voor de bevruchting is echter ook een mannelijke soortgenoot nodig.

Als je de taxus in vorm wilt houden dan dient deze elk voorjaar flink teruggesnoeid te worden. De taxus is niet helemaal winterhard dus delen kunnen bevriezen bij strenge vorst. Als je een taxus gaat snoeien dient dit na de winter te gebeuren, omstreeks maart, april bijvoorbeeld. Je kunt dan de takken die schade hebben geleden door de vorst meteen wegknippen.

De tweede snoeibeurt kan plaatsvinden in het najaar. Tijdens deze periode snoei je om de haag vorm te geven. Zaak is de takken net boven het blad te snoeien. In de oksel van dit blad zullen jonge takken groeien op nieuwe knoppen. Let op: Als je de takken te hoog inknipt, ontstaat er een dode stomp boven het blad. Je moet de haag dan niet te diep snoeien, als je een gat in de haag geknipt hebt zal die niet meer dichtgroeien in de winter.

Hoe en wanneer kan ik een taxushaag snoeien?

Het snoeien van een taxushaag kunt u het beste doen aan het einde van juni of begin juli. Gebruik bij het snoeien een scherpe heggenschaar zodat het blad zo min mogelijk beschadigd. Snoei bij voorkeur op een koele, bewolkte dag. U kunt de taxus nog een tweede maal snoeien aan het einde van de zomer.